Semifinále poháru: FAAZ – Vršovice 4:0 (3:0)

24.04.2024 23:37
Soupeř byl lepší, ale skoro půlhodiny jsme drželi bezbrankovou remízu. Těsně před tím, než šel Zbur do vedení, měl tutovku Honza, ale gólman předvedl skvělý zákrok. FAAZ šla do vedení po situaci, kterou jsme se chtěli prezentovat my, ale vůbec se nám to nedařilo. Delší míč z lajny za obranu dostal hráč, na kterého jsme si měli dávat největší pozor a ten nezaváhal. To by zas tak nevadilo, kdybychom do poločasu nedostali další dvě branky. Soupeř během 11 minut prakticky rozhodl zápas. Druhý poločas jsme podali lepší výkon, hrál se vyrovnaný fotbal, bohužel jsme hned na začátku půle inkasovali znovu a hrálo se z naší strany spíše o čest. Gól jsme nedali a nebýt branky v poslední minutě utkání s Meteorem, prodloužila by se série bez vstřeleného gólu ze hry na nějakých 330 minut …
 
Ani druhý pokus zahrát si finále poháru nevyšel. Chtěl bych se spíše věnovat příčinám. Už postup přes Střešovice do semifinále byl malý zázrak a další postup by se spíše dal přirovnat k výhře v loterii. Samotný dnešní zápas se rozhodoval jinde a jindy a chtěl bych, aby si z toho všichni vzali lekci do života. Ten je spravedlivější, než si mnozí myslí a naše dnešní vypadnutí je toho jen důkazem.
 
Poslední dvě sezóny jsme toho moc nenatrénovali. Průměrný počet hráčů na tréninku za poslední dvě sezóny je 6, když počítám i čtvrteční trénink s muži, kam chodí jen jednotlivci. Z toho pramení, že výkonnost a fyzičku zároveň mají v podstatě jen dva hráči. Z celého dvacetičlenného kádru …Konkurence je velká, vzhledem k tomu, že v posledních dvou letech spadlo do přeboru 8 týmů z divize, je nyní úrovní spíše slabší divize, a to se prostě bez tréninků nedá uhrát. Na konci podzimní části jsme si slíbili, že se ještě popereme o nějaký úspěch, ale moc dlouho to nevydrželo, i když to chvílemi vypadalo, že tam snaha je. Na pondělním tréninku nicméně byli 4 kluci. Pokud chcete uspět v jakémkoliv oboru, podmínkou nutnou je, že se tomu bude věnovat určitý počet hodin. Talent nestačí. Na úrovni, na které hrajeme my, je to včetně zápasů alespoň 6 hodin týdně. Tuto podmínku velká většina manšaftu nesplňuje, a přestože v kádru je plno kvalitních fotbalistů, je nemožné s tímto přístupem pomýšlet na úspěch. Tak to prostě je. Tím nikomu nic nevyčítám, jenom konstatuji, že dnešní prohra je důsledkem této statistiky.
 
Upřímně řečeno, dnešní prohrou se mi vlastně ulevilo, snažil jsem se celý rok dosáhnout něčeho, co v podstatě bylo za hranicí možností týmu. Vytvářel jsme tlak na sebe i na ostatní, ale vlastně nebylo reálné uspět, pokud se nezmění přístup hráčů. Za sebe můžu s klidným svědomím říci, že jsem odvedl maximum. Víc neumím, nepodařilo se mi aktivizovat jednotlivce, přestože jsem se o to různými způsoby pokoušel. Ale odvedl jsem maximum. Proto, přestože je mi líto, že se nebudeme loučit pohárem, nejsem smutný. Prohry patří k životu, pro tým to nebyla priorita a já to respektuji. 
 
Na druhou stranu si myslím, že bychom se neměli loučit sestupem, i s výše zmíněným přístupem nemáme tým na padáka. Ale musíme se alespoň scházet v rozumném počtu na zápasy. Již v neděli hostíme Stodůlky a nemusíme na sebe vytvářet už tolik tlak na výsledek. Pojďme si zahrát fotbal. Čeká nás 6 zápasů, z toho pět doma. O víkendu už bude hezky, ideální podmínky na fotbal, co si přát víc …
 
P.S. Jak jsem říkal po sezóně 2021/22 - v životě je těžké něco vyhrát, a proto si vážím, že tahle parta to dokázala aspoň jednou.